آنژین قلبی
آنژین به درد قفسه سینه گفته می شود، و زمانی اتفاق میفتد که قلب، خون غنی از اکسیژن دریافت نمی کند. در نتیجه قلب برای به دست آوردن خون بیشتر تندتر و شدیدتر کار می کند که منجر به افزایش ضربان قلب و ایجاد درد در ناحیه قفسه سینه می شود. لازم به ذکر است که آنژین قلبی یک بیماری نیست بلکه علامت هشدار دهنده حمله قلبی است. آنژین انواع مختلفی دارد و شایع ترین نوع آن آنژین صدری یا پایدار است که ناشی از مشکل در عروق کرونر است. استراحت و دارو می تواند آنژین را کاهش دهد و به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند.
آنژین چه احساسی در شما ایجاد می کند!
اکثر افراد مبتلا به آنژین، درد یا فشار در قفسه سینه را تجربه می کنند. این درد ممکن است به سایر قسمت های بدن مثل گردن، فک، شانه ها، بازوها، پشت یا شکم نیز منتقل شود. هر چند برای برخی از افراد توصیف محل دقیق درد دشوار است. از دیگر علائمی که به دنبال کمبود اکسیژن قلب ممکن است رخ دهد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– خستگی
– حالت تهوع یا استفراغ
– تنگی نفس
– تعریق زیاد
انواع آنژین قلبی
چهار نوع اصلی آنژین وجود دارد:
آنژین پایدار (صدری)
شایع ترین نوع آنژین قلبی است، که به دلیل کاهش خون رسانی به قلب اتفاق میفتد. این نوع آنژین معمولا ناشی از یک فعالیت فیزیکی شدید، استرس و اضطراب، واکنش به هوای خیلی سرد، و… می تواند باشد. علائم آن نیز به صورت درد قفسه سینه، تنگی نفس، تهوع، خستگی، سرگیجه و تعریق زیاد بروز می کند. البته این علائم با استراحت کردن و مصرف داروی نیتروگلیسرین برطرف می شوند.
آنژین ناپایدار
در این نوع، شریان های کرونر به دلیل وجود پلاک یا لخته خون دچار گرفتگی می شوند. از این رو عملیات خونرسانی به قلب، به درستی انجام نمی شود. آنژین ناپایدار در زمان استراحت رخ می دهد و مدت زمان بیشتری طول می کشد. علائم آن نیز علاوه بر قفسه سینه شامل تنگی نفس، تهوع، عرق سرد، سرگیجه، خستگی و سبکی سر می شود. این علائم برخلاف آنژین پایدار، با استراحت و دارو برطرف نمی شوند.
میکروواسکولار
آنژین میکروواسکولار یا سندرم ایکس قلبی، به دلیل اختلال در انبساط عروق کوچک شریان های کرونر رخ می دهد. این نوع آنژین قلبی در زنان شایع تر است و رایج ترین علائم آن شامل درد قفسه سینه، تنگی نفس، خستگی و اختلالات خواب می شود. این علائم اغلب بیشتر از ده دقیقه طول می کشند و برای بهبود آن باید دارو مصرف کنید.
پرینزمتال
یک نوع نادر از آنژین قلبی است که به خاطر تشنج شریان های کرونر ایجاد می شود. آنژین پرینزمتال اغلب در زمان استراحت رخ می دهد و در بین جوانان بیشتر شایع است. در این نوع آنژین احتمال سکته یا ایست قلبی وجود دارد از این رو باید جدی گرفته شود و برای درمان آن فورا اقدام شود. درمان نیز شامل دارو ( دارو ضد درد و توسعه دهنده عروق قلبی) و جراحی می شود.
تفاوت آنژین با حمله قلبی
هر دو از پیامدهای بیماری عروق کرونر هستند. اما آنژین قلبی صدمه جدی و یا دائمی به قلب وارد نمی کند. ولی حمله قلبی باعث کاهش جریان خون و از کار افتادن بخشی از عضلات قلب می شود.
تفاوت دیگر در از بین بردن درد است. به این معنی که استراحت و مصرف دارو (نیتروگلیسیرین) به کاهش و از بین رفتن درد آنژین کمک می کند. اما در مورد حمله قلبی، استراحت یا دارو هیچ کمکی نمی کند.
همچنین آنژین قلبی نیازی به مراقبت اورژانسی ندارد مگر در شرایطی که درد شدیدتر شود و با مصرف دارو نیز کاهش پیدا نکند. اما حمله قلبی نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
علت بروز آنژین
کاهش جریان خون به قلب باعث آنژین می شود. علاوه بر این بیماری های عروق کرونر نیز می توانند مانع از دریافت خون کافی توسط قلب شوند. در این قسمت اشاره می کنیم به شایع ترین بیماری های شریان های کرونر که منجر به آنژین قلبی می شوند:
– بیماری عروق کرونر (CAD)
– میکروواسکولار عروق کرونر
– اسپاسم عروق کرونر
چه عواملی ریسک ابتلا به آنژین قلبی را افزایش می دهند!
جدا از بیماری عروق کرونر، عوامل دیگری نیز وجود دارد که احتمال ابتلا به این مشکل قلبی را بالا می برد، از جمله:
– کم خونی (کاهش گلبول های قرمز)
– استرس
– دیابت
– رژیم غذایی سرشار از چربی (اشباع شده، ترانس)، قند، سدیم یا کربوهیدرات های تصفیه شده
– مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی
– استعمال سیگار و سایر مواد مخدر
– قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار
– آلودگی هوا
– سابقه خانوادگی بیماری های قلبی
– نارسایی قلبی
– بیماری های دریچه قلب
– کلسترول بالا
– کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (بزرگ شدن قلب)
– سندرم متابولیک
– عدم تحرک
– اضافه وزن
– سن بالا (مردان بالای ۴۵ سال، زنان بالای ۵۵ سال)
تشخیص و درمان
مشخص ترین نشانه آنژین قلبی، درد و فشار در قفسه سینه است. چنانچه این احساس را داشتید بهتر است سریعا برای بررسی دقیق نزد یک متخصص مراجعه کنید. پزشک بعد از انجام معاینه های فیزیکی برای تشخیص علت آنژین ممکن است آزمایش های زیر را درخواست کند:
– آزمایش خون (بررسی فاکتور CBC)
– تصویربرداری قفسه سینه
– تست ورزش (بررسی استرس قلب)
– اکوکاردیوگرام (اکو قلب)
– الکتروکاردیوگرام (نوار قلب)
– آنژیوگرافی
– توموگرافی کامپیوتری عروق
بعد از انجام آزمایش و مشخص شدن علت آنژین، پزشک با تجویز داروهای لازم اقدام به درمان بیماری می کند. در نتیجه علائم آنژین نیز خو به خود برطرف می شوند. گزینه های درمانی رایج عبارتند از:
– داروهای ضد انعقاد یا داروهای ضد پلاکت برای کاهش خطر لخته شدن خون
– داروهای فشار خون
– قرص های کاهش چربی خون و کلسترول
– تغییر سبک زندگی
– پیوند بای پس عروق کرونر
– آنژیوپلاستی و استنت گذاری کرونر
– دستگاه فشارنده متناوب خارجی (EECP)
مدیریت آنژین در خانه
برای مدیریت آنژین قلبی حتما با پزشک خود مشورت کنید. همچنین بهتر است عواملی که باعث تحریک این مشکل می شوند را بشناسید و از آنها اجتناب کنید. داروهای تجویز شده را همیشه همراه خود داشته باشید. ترجیحا از بلند کردن اجسام سنگین و انجام کارهای سنگین دوری کنید. در صورت شروع درد و فشار قفسه سینه داروهای ضروری را مصرف کنید و در صورتی که علائم کاهش پیدا نکرد با اورژانس تماس بگیرید.
راه های پیشگیری
داشتن یک سبک زندگی سالم اولین قدم برای پیشگیری از آنژین قلبی است. علاوه بر این اقدامات زیر نیز برای جلوگیری از آنژین می تواند مؤثر باشد:
– از استعمال دخانیات خودداری کنید، همچنین در معرض دود سیگار قرار نگیرید
– یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
– استرس خود را مدیریت کنید
– وزنتان را کاهش دهید
– بیماری هایی مثل فشار خون بالا، چربی خون بالا (کلسترول، تری گلیسیرید) و دیابت که می توانند باعث بیماری عروق کرونر شوند را درمان کنید
– یک برنامه ورزشی مشخص مثل پیاده روی یا هر فعالیت ورزشی دلخواه دیگر داشته باشید
– داروهایی که برایتان تجویز شده را مرتب استفاده کنید
سخن آخر
آنژین یکی از علائم شایع بیماری قلبی است، و می تواند زنگ خطری برای حمله قلبی باشد. این مشکل اغلب با ایجاد درد و فشار در قفسه سینه همراه است. که البته با استراحت و دریافت دارو علائم کاهش پیدا می کنند. آنژین قلبی زمانی خطرناک است که با وجود مصرف دارو درد همچنان وجود داشته باشد و یا حتی تشدید پیدا کند. در این شرایط فورا باید با اورژانس تماس بگیرید تا وضعیت شما بررسی شود. توصیه همیشگی متخصصان به این افراد این است که برای مدیریت بهتر آنژین قلبی، سبک زندگی شان را اصلاح کنند، از محرک هایی که باعث آنژین می شوند دوری کنند، یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی داشته باشند، داروهای ضروری را همیشه همراه داشته باشند و استرس خود را کنترل کنند.
بدون دیدگاه