سنگ مثانه و درمان فوری آن

سنگ مثانه

سنگ مثانه رسوبات معدنی سختی است که در مثانه تشکیل می شود. اصلی ترین علت این اتفاق نیز باقی ماندن ادرار در مثانه برای طولانی مدت است. این بیماری با علائمی مانند درد شکم، اختلال در ادرار کردن، ادرار کردن همراه با درد و سوزش، تغییر رنگ ادرار، و… همراه است. درمان این بیماری با توجه به اندازه سنگ ها متفاوت است، برای مثال زمانی که سنگ ها ریز و کوچک هستند به راحتی با ادرار دفع می شوند، اما چنانچه سنگ ها بزرگ باشند و دفع آنها مشکل باشد پزشکان استفاده از دارو و جراحی را پیشنهاد می کنند.

سنگ-مثانه

علائم سنگ مثانه

در صورتی که سنگ های مثانه کوچک باشند علائم قابل توجهی ایجاد نمی کنند، و معمولا خیلی راحت دفع می شوند. اما سنگ های بزرگ مثانه که خود به خود دفع نمی‌شوند ممکن است منجر به علائم زیر شوند:

– تغییر در رنگ ادرار (ادرار کدر و تیره)

– وجود خون در ادرار

– تکرر ادرار

– درد شکم

– درد یا سوزش هنگام ادرار کردن

– توقف جریان ادرار

عفونت های ادراری (UTI)

علائم سنگ مثانه

علت بیماری

شرایط پزشکی و عوامل متعددی وجود دارد که می تواند منجر به ایجاد سنگ مثانه شود، از جمله:

– جراحی افزایش حجم مثانه (سیستوپلاستی)

– دیورتیکول مثانه (بیرون زدگی دیواره مثانه)

– افتادگی مثانه (سیستوسل)

– کم آبی بدن

– بزرگ شدن پروستات

– سنگ کلیه

– مثانه عصبی (نوروژنیک)

– استفاده از ابزار پزشکی مانند کاتتر که وارد مثانه می شود

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به سنگ مثانه هستند؟

هر فردی ممکن است به این بیماری مبتلا شود. اما تحقیقات نشان می دهند که احتمال ابتلا به این بیماری در مردان (بالای ۵۰ سال) بیشتر است. علاوه بر این افرادی که به آسیب های عصبی (مانند آسیب نخاعی) و بیماری سنگ کلیه مبتلا هستند و همچنین افرادی که سابقه جراحی مثانه دارند بیشتر در معرض این بیماری می باشند.

تشخیص بیماری

پزشکان برای تشخیص این بیماری بعد از انجام معاینه های فیزیکی، آزمایش هایی را نیز درخواست می کنند تا بررسی دقیق تری از مثانه شما داشته باشند از جمله:

– آزمایش ادرار

– تصویربرداری های پزشکی مثل سونوگرافی، رادیوگرافی و سی تی اسکن

– سیستوسکوپی (نوعی از آندوسکوپی مثانه)

تشخیص سنگ مثانه

درمان سنگ مثانه

رایج ترین گزینه های درمانی برای سنگ مثانه عبارتند از:

– سیستولیتولاپاکسی: یک روش کم تهاجمی برای درمان سنگ مثانه است که به خرد کردن سنگ ها و دفع آسان تر آنها کمک می کند. در این روش پزشک ابزاری به نام سیستوسکوپ را از طریق مجاری ادرار وارد مثانه می کند. بعد از پیدا کردن سنگ ها آنها را با استفاده از لیزر به قطعات کوچکتر تبدیل می کند. البته این روش در شرایطی که سنگ ها بزرگ باشند و تعداد آنها زیاد باشد مناسب نیست.

– عمل جراحی: اگر سنگ مثانه بزرگ باشد، برای خارج کردن آن به جراحی باز نیاز است.

بیشتر افراد بعد از گذشت یک الی دو هفته بعد از درمان هم جراحی بسته و هم جراحی باز، بهبود پیدا می کنند و می توانند به فعالیت های روزمره شان برگردند.

پیشگیری از بیماری

شاید نتوان از سنگ مثانه جلوگیری کرد، اما می توان با نوشیدن آب به مقدار فراوان ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش داد. آب مواد معدنی موجود در ادرار را رقیق می کند، از این رو احتمال اینکه آنها به هم چسبیده و تشکیل سنگ دهند، کمتر است. همچنین اگر در دهه ۵۰ سالگی هستید و به بیماری پروستات مبتلا می باشید بهتر است زیر نظر پزشک باشید تا برای تخلیه بهتر مثانه راهکارهایی را به شما ارائه کند. شما می توانید با اصلاح رژیم غذایی تان نیز به پیشگیری از این بیماری کمک کنید. برای مثال بهتر است مصرف غذاهای فراوری شده، فست فودها، غذاهای کنسروی و نوشیدنی های گازدار را محدود کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *