علائم و عوارض بیماری دیابت در مردان

دیابت چیست

دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک است که به بیماری قند نیز شناخته می شود. این بیماری با افزایش سطح گلوکز در خون تشخیص داده می شود. در حال حاضر صدها میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند و سالانه میلیون ها نفر نیز بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند. متأسفانه شیوع بیماری قند در چند دهه گذشته به طور پیوسته در حال افزایش بوده است، و افراد مختلفی از نظر جنسیت، سن، نژاد، … با انواع این بیماری مواجه هستند.

نوع های مختلف این بیماری

پزشکان این بیماری را به دو دسته کلی تقسیم می کنند:

– دیابت نوع یک: یک بیماری خود ایمنی است که به نام «وابسته به انسولین» نیز شناخته می شود. در این نوع سیستم ایمنی بدن به سلول هایی که انسولین تولید می کنند حمله می کند و آنها را از بین می برد. این نوع بیشتر در کودکان و نوجوانان مشاهده می شود، و با علائمی مثل تکرر ادرار، تشنگی، گرسنگی مداوم، کاهش وزن، تغییرات بینایی و خستگی همراه است.

– دیابت نوع دو: به دلیل اختلال در تولید و استفاده از انسولین تولید شده در بدن، ایجاد می شود. این نوع از دیابت بیشتر افراد بزرگسال را درگیر می کند، و در مقایسه با نوع اول ممکن است دیر علائمی از خود نشان دهد و فرد مبتلا تا چند سال اول متوجه این بیماری نشود.

به غیر از این دو نوع، دیابت انواع دیگری نیز دارد مثل دیابت بارداری، پیش دیابت، و غیره.

دیابت و مردان

مردان نیز مانند زنان در سنین مختلف و به دلایلی مثل ژنتیک، سبک زندگی ناسالم، چاقی و عدم تحرک لازم می توانند به بیماری قند مبتلا شوند. طبق تحقیقات انجام شده، مردان بیشتر از زنان در خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند، همچنین آقایانی که با مشکل چاقی و اضافه وزن روبرو هستند ریسک بیماری قند در آنها افزایش پیدا می کند. طی یک مطالعه صورت گرفته بین زنان و مردان دیابتی، متخصصان به این موضوع پی بردند که مردان با شاخص توده بدنی کمتری (BMI) در مقایسه با زنان، به دیابت نوع ۲ مبتلا شده بودند. نتایج این تحقیقات نشان می دهد که میانگین BMI در مردان با بیماری قند کمتر از ۳۲ بوده است در حالی که در زنان دیابتی نزدیک به ۳۴ است. این به این معنی است که زنان معمولاً در هنگام ابتلا به بیماری قند، سطح BMI  بالاتری نسبت به مردان دارند.

نشانه های دیابت در مردان چیست؟

اولین و مشخص ترین علامت این بیماری تکرر ادرار و تشنگی زیاد است. اما متأسفانه از آنجایی که دیابت به کندی ایجاد می شود اکثر آقایان تا زمانی که این دو علامت را مشاهده نکنند، متوجه این بیماری نمی شوند. همچنین مردان علاوه بر علائم عمومی مثل گرسنگی، خستگی، تاری دید، کاهش وزن زیاد، دیر بهبودی زخم ها، … ممکن است چندین علامت منحصر به فرد را نیز تجربه کنند. این علائم شامل اختلال نعوظ، عفونت های تناسلی (برفک تناسلی) و کاهش توده عضلانی می شود.

– اختلال نعوظ (ED)

۷۵ درصد مردان مبتلا به دیابت، با این اختلال روبرو هستند. افزایش سطح گلوکز خون به اعصاب و عروق خونی که برای فرآیند نعوظ حیاتی هستند، آسیب می رساند. آسیب این قسمت ها عملکرد آلت تناسلی مردان را تحت تأثیر قرار می دهد. علاوه بر این آسیب دیدگی عصب ها، مشکلات دیگری را نیز برای مردان ایجاد می کند مثل: مثانه بیش فعال (به ویژه در شب)، بی اختیاری ادرار، عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) و انزال معکوس یا رتروگراد.

– برفک تناسلی

بالا رفتن سطح قند خون، به رشد مخمر در نواحی مثل دهان و اندام تناسلی کمک می کند. از این رو آقایانی که به این بیماری مبتلا هستند احتمال ایجاد عفونت های تناسلی مثل برفک در آنها بیشتر است. این مشکل اغلب با علائمی مانند قرمزی، تورم و خارش در اطراف سر آلت تناسلی، بوی نامطبوع، ظاهری سفید و برآمده در پوست آلت تناسلی، و درد و ناراحتی در حین رابطه جنسی همراه است.

– کاهش توده عضلانی

بالا رفتن مداوم قند خون می تواند باعث تحلیل عضلات بدن و تجزیه چربی بدن شود. به خصوص آقایانی که با دیابت نوع اول مواجه هستند قدرت عضلانی کمتری دارند.

علائم و نشانه های بیماری دیابت در مردان

عوارضی که مردان، به دنبال بالا رفتن قند خون با آن روبرو می شوند

دیابت مانند هر بیماری دیگری، در صورتی که درمان و مدیریت نشود عوارضی به همراه دارد. عارضه هایی مثل بیماری های قلبی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی و حتی قطع عضو. در کنار موارد ذکر شده، افزایش سطح گلوکز خون می تواند منجر به عارضه های دیگری نیز شود مثل:

– رتینوپاتی دیابتی

– نفروپاتی یا مشکلات کلیوی

– نوروپاتی یا آسیب های عصبی

– زخم پا

– سرطان های خاص

– کتواسیدوز دیابتی (DKA)

پیشگیری و درمان

آگاهی از بیماری دیابت، درک درست و شناخت نشانه ها و عارضه هایی که ممکن است به همراه داشته باشد، می تواند به شما در مسیر پیشگیری و مدیریت این بیماری بسیار کمک کند. البته در مورد آقایان این موضوع کمی حساس تر نیز هست، چرا که مردان در مقایسه با زنان تمایل کمتری برای مراجعه به پزشک دارند و کمتر در مورد وضعیت سلامتی خود با اطرافیانشان صحبت می کنند. اما باید بدانید که مسئله دیابت یک موضوع جدی است و کنترل به موقع آن می تواند از ایجاد مشکلات جبران ناپذیر در آینده جلوگیری کند.

قدم اول؛ از بشقاب غذای شما شروع می شود. دنبال کردن یک رژیم غذایی اصولی زیر نظر یک پزشک باتجربه خیلی کمک کننده است. می توانید از یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه ها و غلات کامل استفاده کنید. علاوه بر این از غذاهایی که فیبر بالایی دارند غافل نشوید و آنها را به وعده های غذایی خود اضافه کنید. در نهایت نیز از مصرف غذاهای سرشار از قند و غذاهای فرآوری شده و فست فودها اجتناب کنید.

قدم دوم؛ داشتن فعالیت بدنی در طول هفته و داشتن استمرار در این زمینه خیلی مؤثر است.

قدم سوم؛ انجام چکاب های دوره ای و کنترل میزان قند خون به خصوص برای آقایان بالای ۴۵ سال و دارای اضافه وزن بسیار ضروری است. حتی اگر علائم مشخصی ندارید بهتر است هر چند وقت یک بار برای انجام آزمایش اقدام کنید و سطح گلوکز خون خود را بررسی کنید.

قدم های بعدی؛ شامل اجتناب از مصرف سیگار، کنترل فشار خون، کنترل چربی خون، غربالگری منظم چشم ها، کلیه ها و پاها می شود.

پیشگیری و درمان دیابت در مردان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *