گلوتاتیون چیست؟
گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است که به طور طبیعی توسط بدن انسان (در کبد) تولید می شود. این ماده از سه اسید آمینه به نام های اسید گلوتامیک، گلیسین و سیستئین تشکیل شده است و یک عامل حیاتی در بدن محسوب می شود.
گلوتاتیون مانند یک سد دفاعی در مقابل استرس اکسیداتیو و آسیب های سلولی عمل می کند. از این رو کاهش سطح آن در بدن می تواند منجر به مشکلات متعددی مثل ضعف سیستم ایمنی، اختلالات عصبی، بیماری های کبدی و حتی قلبی شود.
عوامل بسیاری وجود دارد که می تواند سطح گلوتاتیون را کاهش دهد از جمله ابتلا به برخی بیماری های خاص، تغذیه نامناسب، استرس، مصرف الکل و افزایش سن. از این رو پزشکان برای افرادی که با این شرایط مواجه هستند مصرف مکمل های گلوتاتیون را توصیه می کنند.
فواید گلوتاتیون
از جمله مهمترین فواید این آنتی اکسیدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش استرس اکسیداتیو
استرس اکسداتیو از جمله عواملی است به سلول های آسیب می رساند و باعث پیری زودرس می شود. همچنین سطح بیش از اندازه آن می تواند زمینه ساز بیماری های بسیاری از جمله دیابت، سرطان و روماتیسم مفصلی شود. بر اساس یک منبع معتبر در سال ۲۰۲۲، گلوتاتیون با تحریک یا کاهش پاسخ ایمنی بدن می تواند به کاهش استرس اکسیداتیو کمک می کند. علاوه بر این گلوتاتیون با خنثی کردن رادیکال های آزاد و مولکول های سمی مانع آسیب های سلولی می شود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از فواید گلوتاتیون تقویت سیستم ایمنی و بهبود پاسخ ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماری زا است.
حفاظت از DNA
گلوتاتیون با تقویت ترمیم DNA، حفاظت از آنزیم ها و پروتئین های DNA و همینطور کاهش التهاب به حفظ دی ان ای و کاهش آسیب های ژنتیکی کمک می کند.
سم زدایی از بدن
گلوتاتیون نقش مهمی در فرآیند سم زدایی کبد دارد و به تجزیه و دفع مواد سمی کمک می کند. همچنین این مولکول باعث بهبود سطح پروتئین، آنزیم و بیلی روبین در خون افراد مبتلا به بیماری کبد چرب الکلی و بیماری استئاتوتیک کبدی (مرتبط با اختلال متابولیک) می شود.
پیشگیری از بیماری های قلبی
این مولکول می تواند با کاهش التهابات و اکسیداسیون چربی ها از جمله کلسترول، به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کند.
مقابله با بیماری ها و اختلالات عصبی
گلوتاتیون به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد از بیماری ها و اختلالات عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (یک نوع اختلال عصبی نادر) نیز جلوگیری می کند.
مبارزه با برخی از بیماری های خود ایمنی
این بیماری ها شامل آرتریت روماتوئید، بیماری سلیاک و لوپوس می شود.
حفظ سلامت پوست
براساس مطالعات صورت گرفته، این مولکول می تواند به کاهش آسیب ها و بیماری های پوستی ناشی از اشعه UV، آلودگی و استرس کمک کند. علاوه بر این ممکن است روی کاهش چین و چروک، روشن سازی پوست و کاهش علائم پسوریازیس نیز تأثیر داشته باشد.
مدیریت و کنترل دیابت
یکی دیگر از فواید گلوتاتیون کنترل سطح قند خون، و بهبود مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
کاهش علائم پیری
گلوتاتیون به دلیل مقابله با استرس اکسیداتیو، می تواند برخی از علائم پیری مانند چین و چروک پوست، مشکلات شناختی و کاهش توده عضلانی را نیز کاهش دهد.
بهبود عملکرد ورزشی
برخی تحقیقات نشان می دهند که گلوتاتیون با کاهش آسیب های ناشی از تمرینات سنگین و کمک به بازیابی عضلات پس از ورزش، می تواند عملکرد ورزشکاران را بهبود ببخشد.
عوارض و خطرات گلوتاتیون
مصرف غذاهایی که از سرشار از گلوتاتیون هستند هیچ خطری ندارد، اما ممکن است مصرف مکمل های این آنتی اکسیدان با عوارضی همراه باشد. از این رو بهتر است بعد از مشورت با پزشک مصرف این مکمل ها را شروع کنید. برخی از عوارض احتمالی مکمل های گلوتاتیون عبارتند از:
– گرفتگی شکم
– نفخ
– مشکلات تنفسی (به دلیل انقباض برونش یا سفت شدن مجاری تنفسی)
– واکنش های آلرژیک، مانند بثورات پوستی
سخن آخر
گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان قوی است که توسط کبد ساخته می شود. این مولکول در بسیاری از فرآیندهای بدن نقش داشته و فواید بسیاری برای سلامتی دارد از جمله کاهش استرس اکسیداتیو، سم زدایی از بدن، حفظ سلامت پوست، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از بیماری های قلبی، کبدی، و غیره.
این ماده به طور طبیعی در برخی از منابع غذایی مانند مانند سبزیجات برگ سبز، کلم بروکلی، گل گلم، سیر و پیاز، آووکادو، هویج، کدو حلوایی، گوشت قرمز، تخم مرغ، شیر، و… وجود دارد. اما شما می توانید این ماده مهم را به صورت مکمل (خوراکی، وریدی) نیز دریافت کنید. البته بهتر است مانند بسیاری از مکمل ها، قبل از شروع مصرف مکمل گلوتاتیون نیز، با یک پزشک مشورت کنید و از مصرف خودسرانه آن پرهیز کنید.
بدون دیدگاه