پارگی مینیسک زانو
پارگی مینیسک یکی از شایع ترین آسیب های زانو به خصوص در بین ورزشکاران است. این آسیب علاوه بر ورزشکاران، افراد مسن و مبتلا به آرتروز زانو را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.
مینیسک غضروفی است که بین استخوان ران و ساق پا قرار دارد و مانند یک ضربه گیر برای زانو عمل می کند. علاوه بر این به توزیع وزن و ثبات زانو کمک بسیاری می کند. گاهی این غضروف به دلایل مختلفی دچار پارگی می شود.
علت اصلی پارگی مینیسک پیچ خوردگی ناگهانی و آرتروز زانو است. همچنین با بالا رفتن سن، غضروف زانو تحلیل می رود و همین امر می تواند منجر به پارگی مینیسک شود. این آسیب، با درد، ورم و کبودی زانو همراه است.
انواع پارگی مینیسک زانو
مفصل زانو دارای دو مینیسک داخلی و جانبی است، و پارگی ممکن است برای هر یک از این دو قسمت اتفاق بیفتد. همچنین متخصصان این آسیب را به انواع مختلفی تقسیم می کنند از جمله:
– پارگی شعاعی
– طولی
– افقی
– باکت هندل (دسته سطلی)
– پیچیده (منقار طوطی)
– فلپ
علائم این آسیب
رایج ترین علائم پارگی مینیسک عبارتند از:
– درد (حرکت دادن و چرخش زانو، درد را شدیدتر می کند)
– ورم و کبودی زانو
– سفت شدن زانو
– ناتوانی در خم و صاف کردن زانو
– خالی کردن یا بی ثباتی زانو
– تق تق کردن زانو
علت پارگی مینیسک زانو
بیشترین علت پارگی مینیسک، چرخش های ناگهانی زانو است که معمولا حین ورزش اتفاق میفتد. همچنین کهولت سن و ابتلا به بیماری آرتروز زانو (آرتریت) از دیگر علل این آسیب هستند. به طور کلی اصلی ترین علل پارگی مینیسک عبارتند از:
– چرخش ناگهانی زانو: پارگی ناشی از چرخش زانو بیشتر در ورزش هایی مثل فوتبال، بسکتبال و والیبال رایج است.
– فشار مستقیم به زانو: گاهی فشار و ضربه شدید، مانند شیرجه زدن و یا زمین خوردن با زانو، می تواند منجر به این آسیب شود.
– فرسایش مینیسک: غضروف مینیسک گاهی به علت افزایش سن و یا بیماری هایی مثل آرتروز به مرور ضعیف می شود. از این رو کوچک ترین ضربه ای می تواند منجر به پارگی این غضروف شود.
عوارض این آسیب
در صورتی که پارگی مینیسک زانو درمان نشود، می تواند درد شدیدی را در زانوی شما ایجاد کند. همچنین ادامه پیدا کردن این آسیب ممکن است باعث ساییدگی مفصل زانو و در نهایت آرتروز شود.
تشخیص پارگی مینیسک
پزشکان معمولا با انجام معاینات فیزیکی و مشاهده کبودی و ورم، می توانند این آسیب را تشخیص دهند. علاوه بر این ممکن است برای بررسی دامنه حرکتی شما تست مک موری و تست تسالی را انجام دهند. در برخی موارد و برای ارزیابی دقیق تر پزشک انجام MRI و آرتروسکوپی زانو را نیز ممکن است توصیه کند.
بهترین درمان برای پارگی مینیسک زانو
سن بیمار، نوع، اندازه و محل پارگی تعیین کننده نوع درمان است. معمولا پارگی های خفیف بدون نیاز به جراحی و با مصرف دارو بهبود پیدا می کنند. رایج ترین راهکارهایی که برای درمان پارگی مینیسک ارائه می شوند عبارتند از:
– دارو درمانی: مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا آسپرین به کاهش درد و تورم زانوی شما کمک می کند.
– متد رایس (R.I.C.E): این روش مخفف استراحت، گذاشتن یخ، فشرده سازی و ارتفاع است و به عنوان اولین راهکار درمانی برای بهبود درد زانو ارائه می شود. از این رو به بیمار توصیه می شود که تا حد امکان وزن خود را از روی زانوی آسیب دیده بردارد، چند بار در روز و هر بار به مدت ۲۰ دقیقه از کمپرس یخ استفاده کند، برای کاهش ورم زانوی خود را با باند به طور محکم ببندد، و همچنین موقع استراحت زانو را بالاتر از قلب خود قرار دهد.
– فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی هم به تقویت زانو و هم افزایش دامنه حرکتی زانوی شما کمک می کند.
– جراحی: در مواقعی که پارگی شدید باشد و هیچ کدام از روش های قبلی مؤثر واقع نشوند. پزشک سراغ گزینه جراحی می رود. جراحی نیز بسته به شدت آسیب می تواند به دو شکل ترمیم مینیسک و برداشت مینیسک انجام شود. لازم به ذکر است که افراد مسن و مبتلا به آرتروز زانو، و همینطور افراد با اضافه وزن، کاندید مناسبی برای انجام این جراحی ها نیستند، و پزشکان از دیگر راه های جایگزین استفاده می کنند.
* طول دوره درمان و بهبود کامل به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما بیشتر افراد بین ۴ تا ۶ هفته زمان می برد تا به طور کامل بهبود پیدا کنند.
پیشگیری از آسیب
پیشگیری از پارگی مینیسک معمولا سخت است، چرا که این آسیب اغلب به طور ناگهانی و به دلیل حادثه اتفاق میفتد. با این حال شما می توانید با انجام یک سری اقدامات ریسک این آسیب را کاهش دهید از جمله:
– تقویت ماهیچه های ران
– گرم کردن بدن قبل از ورزش
– استراحت کردن بین تمرین های ورزشی
– خودداری از افزایش شدت تمرینات به طور ناگهانی
– استفاده از زانوبند موقع ورزش کردن
– پوشیدن کفش های مناسب
بدون دیدگاه