لاغری با رژیم کتوژنیک

رژیم غذایی کتوژنیک

کتوژنیک اصطلاحی برای رژیم غذایی کم کربوهیدرات است. اصول این رژیم غذایی این است که شما کالری مورد نیاز بدنتان را بیشتر از پروتئین و چربی بگیرید. در این نوع رژیم، وعده های غذایی شما باید شامل ۶۰ درصد چربی، حدود ۳۰ درصد پروتئین و تنها ۱۰ درصد کربوهیدارات باشد. از این رو رژیم کتو یک رژیم غذایی پرچرب است و در حال حاضر یکی از محبوب ترین رژیم های غذایی محسوب می شود که بر کاهش وزن تمرکز دارد.

راه و روش رژیم کتو

همانطور که می دانید مهمترین سوخت بدن، گلوکز است. سایر بافت های بدن نیز برای فعالیت های خود به این منبع سوخت نیاز دارند. بدن گلوکز مورد نیاز خود را از کربوهیدرات ها و قندها بدست می آورد.

در رژیم کتو شما مصرف منبع اصلی گلوکز یعنی کربوهیدرات را محدود می کنید. در این شرایط متابولیسم بدن شما از کربوهیدرات به چربی تغییر پیدا می کند، یعنی بدن برای تأمین انرژی لازم از چربی ها استفاده می کند. به این مرحله اصطلاحا گفته می شود که بدن وارد فاز کتو شده است. از جمله نشانه هایی که مشخص می کند بدن کتوز شده است می توان به تشنگی، کاهش اشتها و تکرر ادرار اشاره کرد. بعد از این طی این مرحله شما می توانید شاهد تغییرات زیر باشید:

– افزایش متابولیسم

– رفع احساس گرسنگی

– افزایش توده عضلانی

– کاهش فشار خون

راه و روش رژیم کتو

چه غذاهایی می توانید بخورید؟

در رژیم کتوژنیک مصرف مواد غذایی زیر مجاز است:

– گوشت قرمز و سفید

– ماهی

– تخم مرغ

– روغن های نارگیل، زیتون، کنجد، آووکادو، و همینطور چربی های حیوانی

– کره و خامه

– پنیر (گودا، چدار، پارمزان، …)

– آجیل

– سبزیجات کم کربوهیدرات مثل گوجه فرنگی، خیار، کلم بروکلی، اسفناج و کلم پیچ

میوه ها، شکر و سایر نوشیدنی های قندی، نوشیدنی های الکلی، لوبیاها و سبزیجات پر کربوهیدرات مانند سیب زمینی و هویج جزو ممنوعیات رژیم کتوژنیک هستند.

غذاهای مجاز رژیم کتو

رژیم کتوژنیک برای چه افرادی مناسب است؟

جدا از افرادی که هدف کاهش وزن را دنبال می کنند، رژیم کتوژنیک برای افرادی با مشکلات و بیماری های زیر نیز توانسته مؤثر باشد:

بیماری صرع

با این که از نظر علمی همچنان ثابت نشده است، اما افرادی که به بیماری صرع مبتلا بوده اند و سایر درمان ها روی آنها پاسخ نمی داده با دنبال کردن رژیم کتو تعداد حملات (تشنج) آنها تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است. باور متخصصان بر این است که مصرف غذاهای پرچرب و کاهش مصرف قند روی میزان تحریک پذیری مغز اثر می گذارد و فرکانس های مربوط به تشنج را کم می کند.

– دیابت نوع ۲

براساس یک مطالعه که به مدت یک سال روی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ صورت گرفت، مشخص شد رژیم کتو در بیشتر این افراد منجر به کاهش سطح قند خون، کاهش نیاز به مصرف داروهای دیابتی و همینطور بهبود مقاومت به انسولین شده است.

– چاقی

اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما بیشتر از ۴۰ است، رژیم کتو می تواند برایتان بسیار مفید باشد. این رژیم غذایی به تنظیم مجدد متابولیسم بدن شما کمک می کند و به عنوان یک استراتژی کوتاه مدت می توانید از آن بهره ببرید.

همچنین تحقیقات نشان می دهد که رژیم کتوژنیک ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و اوتیسم نیز مؤثر باشد.

اما ضروری است که قبل از امتحان این رژیم ابتدا با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. شروع رژیم کتو می تواند به معنای تغییرات بزرگ باشد و نیازهای هرکس متفاوت است.

چه کسانی نباید رژیم کتوژنیک را امتحان کنند؟

با توجه به مزیت هایی که رژیم کتوژنیک دارد، با این حال ممکن است اثرات نامطلوبی برای یک سری از افراد داشته باشد. افرادی که نباید رژیم کتو را امتحان کنند شامل کسانی هستند که:

– به اختلال خوردن دچار هستند

– بیماری قلبی دارند

– بیماری کلیوی دارند

– کسانی که در دوران بارداری هستند یا برای بارداری اقدام می کنند

شروع رژیم کتوژنیک

چطور شروع کنیم!

اول از همه با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا مطمئن شوید شرایط بدنی شما برای شروع این رژیم غذایی مناسب است. شما با این رژیم غذایی منبع اصلی سوخت و ساز بدنتان یعنی گلوکز را حذف می کنید. از این رو بهتر است برنامه غذایی شما توسط یک متخصص تنظیم شود و مقدار کالری مجاز در روز مشخص باشد. نکته مهم بعدی این است که غذاهای کامل و تازه مصرف کنید و علاوه بر تنوع دادن به برنامه غذایی تان، کیفیت مواد غذایی مصرفی را نیز در نظر داشته باشید.

طول دوره رژیم نیز به هدف شما بستگی دارد. اگر برای کاهش وزن رژیم کتوژنیک را انتخاب کردید می توانید به مدت ۲ تا ۶ هفته آن را ادامه دهید. یا اگر هدف شما کنترل سطح قند خونتان است، می توانید مدت طولانی تری این رژیم را پیش ببرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *