اگزما نوزادان
اگزما یک بیماری پوستی شایع در بین نوزادان و همچنین کودکان خردسال است که با خشکی، برآمدگی و خارش پوست همراه است. این بیماری بیشتر نواحی صورت نوزادان را تحت تأثیر قرار می دهد. طبق تحقیقات انجام شده عوامل ژنتیکی و محیطی می توانند از علل اصلی این بیماری باشند. خوشبختانه اگزما نوزادان قابل درمان است و می توان با استفاده از داروها و محصولات پوستی علائم بیماری را به خوبی کنترل کرد. همچنین بسیاری از کودکان با بزرگتر شدن از این بیماری بهبود پیدا می کنند و تنها ممکن خشکی خفیف پوست را تجربه کنند.
علائم اگزما نوزادان
علائم رایج این بیماری که معمولا در شش ماه اول زندگی نوزادان ایجاد می شود عبارتند از:
– خشکی پوست
– خارش پوست
– بثورات ناهموار
– تغییر رنگ پوست (قرمز یا تیره تر از رنگ پوست)
این علائم ممکن است هر نقطه ای از بدن کودک را درگیر کند، اما بیشترین قسمت هایی که علائم اگزما ظاهر می شوند در نواحی صورت، پوست سر، دست ها و پاها است.
علت بیماری
ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باعث ایجاد اگزمای نوزاد می شود. این عوامل عبارتند از:
– محرک ها و آلرژن های پوستی: بسیاری از نوزادان تحت تأثیر محرک هایی مثل منسوجات، صابون و مواد شوینده، گرد و غبار، موی حیوانات خانگی، گیاهان، تعریق، هوای خشک، و حتی برخی از مواد غذایی دچار اگزما می شوند.
– واکنش سیستم ایمنی: سیستم ایمنی بدن نوزادان در برخی مواقع واکنش بیش از حد نشان می دهد و ممکن است به سلول های پوستی حمله کند، در نتیجه علائم اگزما ظاهر می شود.
– ژنتیک: در برخی موارد جهش های ژنتیکی می تواند باعث کمبود پروتئین (مسئول ایجاد سد محافظتی پوست) در بدن نوزاد شود. از این رو علائم اگزما ایجاد می شود.
تشخیص اگزما نوزادان
با توجه به این که اگزما علائم مشخصی دارد با یک معاینه فیزیکی سریعا قابل تشخیص است. با این حال برخی از پزشکان برای بررسی این که چه عاملی باعث اگزما شده است ممکن است انجام آزمایشات زیر را از شما درخواست کنند:
– تست آلرژی
– بیوپسی از پوست
درمان بیماری
درمان اگزما نوزادان براساس علت و همچنین شدت علائم می تواند متفاوت باشد. رایج ترین روش های درمانی این بیماری عبارتند از:
– دور کردن محرک ها از نوزاد: هر کودکی ممکن است به محرک خاصی واکنش نشان دهد که باعث تشدید علائم اگزما او می شود. شما می توانید با کمک یک متخصص این محرک ها را شناسایی و آنها را از محیط پیرامون خود و فرزندتان حذف کنید.
– استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی: این داروها به شکل پماد هستند و به کاهش خارش، التهاب و برآمدگی پوست نوزاد کمک می کنند. این نکته را در نظر داشته باشید که مدت مصرف پمادهای استروئیدی حداکثر دو هفته است. استفاده بیش از حد این پمادها می تواند باعث نازک شدن و تغییر رنگ پوست شود.
– استفاده از مرطوب کننده ها: مرطوب نگه داشتن پوست کودک می تواند به کاهش علائم بسیار کمک کند. بهتر است حتما مرطوب کننده های مخصوص کودکان که فاقد عطر هستند را تهیه کنید.
با شروع روند درمان، علائم پس از چند روز کاهش پیدا کرده و معمولا طی چند هفته پوست کودک به طور کامل بهبود پیدا می کند.
پیشگیری از اگزما
با توجه به این که عوامل مختلفی در ایجاد اگزما نوزادان نقش دارند، هیچ راهی برای پیشگیری کامل از این بیماری وجود ندارد. اما شما می توانید با رعایت ساده ترین نکات شدت علائم این بیماری را کاهش دهید، برای مثال:
– دور کردن و حذف محرک ها و آلرژن هایی که باعث تشدید علائم اگزما کودک می شود
– استفاده روزانه و مرتب از مرطوب کننده هایی که برای نوزادان طراحی شده اند
– حمام کردن کودک با آب گرم برای مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه
سخن آخر
اگزما نوزادان یک بیماری شایع پوستی است که می تواند علائمی مثل خشکی، خارش، بثورات برآمده و ضخیم شدن پوست را ایجاد کند. همچنین این بیماری ممکن است ریسک ابتلا به عفونت را در کودکان بالا ببرد. چرا که سد دفاعی پوست کودکان ضعیف است و بر اثر خاراندن ممکن است زمینه ورود باکتری ها و ویروس ها به بدن فراهم شود.
محققان بر این باورند که مجموعه ای از عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد این بیماری نقش دارند. اگزما به خودی خود برطرف نمی شود و باید برای بهبود کامل آن سراغ درمان های تخصصی بروید. پزشک اطفال و یا متخصص پوست در این زمینه خیلی می تواند به بهبودی کودک شما کمک کند. متخصصان معمولا با توجه به علت بیماری و شدت علائم بهترین گزینه درمانی را ارائه می کنند. در اغلب موارد اگزما کودک، با رسیدن به سن ۴ یا ۵ سالگی برطرف می شود. در موارد دیگر ممکن است این بیماری تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه پیدا کند و تنها شدت علائم آن کاهش پیدا کند.
بدون دیدگاه