رحم دو شاخ: علت، علائم و درمان

رحم دو شاخ

رحم دو شاخ که به آن رحم قلبی شکل نیز می گویند یک ناهنجاری مادرزادی است که باعث می شود دیواره رحم به دو قسمت تقسیم شود. البته این ناهنجاری بسیار نادر است و کمتر از ۰.۵ درصد از زنان به آن مبتلا می شوند. این اختلال معمولا علائم خاصی ایجاد نمی کند از این رو بسیاری از زنان تا زمانی که باردار نشوند متوجه آن نمی شوند. افرادی که دارای رحم دو شاخ هستند اغلب پریودهای دردناک و سقط جنین را تجربه می کنند. البته این اختلال و ناهنجاری را می توان با کمک جراحی درمان کرد.

رحم دو شاخ

آیا داشتن این ناهنجاری مضر است؟

داشتن رحم دو شاخ خطرناک نیست. اما این ناهنجاری می تواند پریودی و بارداری شما را تحت تأثیر قرار دهد و عوارضی را ایجاد کند.

علائم رحم دو شاخ

رایج ترین علائم این اختلال مادرزادی عبارتند از:

– سقط مکرر جنین (بیش از سه بار)

– خونریزی واژن

– قاعدگی دردناک

– مقاربت دردناک

– درد لگن

علائم رحم دو شاخ

علت این عارضه چیست؟

همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد، رحم دو شاخ مادرزادی است. رحم جنین معمولا بین هفته های ۱۰ تا ۲۰ بارداری شکل می گیرد و در طی شکل گیری رحم، دو مجرا که به آن مولر گفته می شود با هم ترکیب شده و یک حفره رحمی را تشکیل می دهند. اما گاهی ممکن است این ادغام به طور کامل انجام نشود که باعث دو حفره ای شدن رحم می شود. لازم به ذکر است که این اختلال ارثی نیست، و امکان انتقال آن به فرزندان تان وجود ندارد.

تشخیص این اختلال

با توجه به این که این ناهنجاری مادرزادی معمولا بدون علائم است، بسیاری از افراد از آن بی اطلاع هستند مگر با شروع پریودی و یا در دوره بارداری (به دلیل سقط مکرر جنین). در چنین شرایطی شما می توانید به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و با انجام تصویربرداری های پزشکی به این ناهنجاری پی ببرید. دو تکنیک تصویربرداری رایج برای تشخیص رحم دو شاخ عبارتند از:

سونوگرافی: اولین آزمایش تشخیصی است که برای تشخیص این اختلال استفاده می شود.

– ام آر آی: این روش نیز با توجه به این که تصاویر دقیق تری را از زوایای مختلف رحم ایجاد می کند، مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع مختلف رحم دو شاخ

این اختلال را با توجه به میزان فرورفتگی رحم به دو شکل زیر تقسیم بندی می کنند:

  • رحم دو شاخ جزئی
  • رحم دو شاخ کامل
انواع رحم دو شاخ

روش درمان این ناهنجاری

در بیشتر موارد، این وضعیت نیازی به درمان ندارد. اما برخی از افراد ممکن است به تشخیص متخصص نیاز به درمان داشته باشند. تنها روش درمان رحم دو شاخ نیز جراحی است که به آن متروپلاستی می گویند. در طی جراحی متخصص بافتی را که باعث فرورفتگی رحم شده برمیدارد و شکل رحم را به حالت طبیعی بر می گرداند. لازم به ذکر است که بعد از انجام این جراحی در صورتی که تصمیم به بارداری دارید باید حداقل سه ماه منتظر بمانید، سپس اقدام به بارداری کنید. چرا که ممکن است در طی زایمان دچار پارگی رحم شوید.

عوارض جراحی رحم دو شاخ

جراحی و اصلاح این ناهنجاری مادرزادی ممکن است با عوارضی نیز همراه باشد مثل:

– خونریزی

– عفونت

– چسبندگی رحم

البته پزشک شما پیش از انجام جراحی تمامی عوارض احتمالی و میزان شانس شما برای بارداری موفق را توضیح خواهد داد.

بارداری و رحم دو شاخ

آیا در صورت داشتن رحم دو شاخ باز هم می توانم بچه دار شوم؟

بله، این اختلال مادرزادی مانعی برای بارداری شما نیست. اما ممکن است عوارض و چالش هایی را برای شما ایجاد کند، مثل:

– سقط جنین

– زایمان زودرس

– وزن کم نوزاد موقع دنیا آمدن

– خونریزی واژن

– بریچ جنین (پاهای جنین به سمت پایین رحم قرار می گیرند)

– افزایش احتمال سزارین

– خونریزی پس از زایمان

– جفت سرراهی (جفت ورودی رحم را می ‌پوشاند)

– فشار خون بالا ناشی از بارداری

– نارسایی دهانه رحم

اگر شما به این اختلال دچار هستید و تصمیم به بارداری دارید، نیاز به نظارت بیشتری دارید و احتمالا باید سونوگرافی های بیشتری را انجام دهید. این اقدامات به شما کمک می کند تا بارداری سالم تر و زایمان بهتری داشته باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *