آزمایش کلیه در منزل
چکاپ کلیه مجموعهای از چند آزمایش است که به منظور بررسی عملکرد کلیهها و وضعیت سلامتی آنها انجام میشود. انجام چکاپ کلیه در منزل به دو صورت نمونه گیری ادرار و آزمایش خون انجام میشود. سنگ کلیه، عفونت ادراری، نارسایی کلیه و… از جمله بیماریهای کلیه هستند. از طریق خدمات آزمایشگاهی دینالب، آزمایش چکاپ کلیه را در منزل انجام بدهید.
درخواست آزمایش


چکاپ کلیه چیست؟
آزمایشات عملکرد کلیه، آزمایشهای ادرار یا خون هستند که عملکرد کلیهها را ارزیابی میکنند. اکثر این تستها میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) را اندازه گیری مینمایند. GFR ارزیابی میکند که کلیهها در حذف مواد زائد از سیستم بدن شما چقدر خوب عمل میکنند.
آزمایش کلیه برای تشخیص چه مواردی انجام میگردد؟
آزمایش چکاپ کلیه ها شامل آزمایشات خون و ادرار است و میتواند بیماری های کلیوی زیر را تشخیص دهد.
- بیماری مزمن کلیه: یک بیماری طولانی مدت است که معمولا در اثر فشار خون بالا ایجاد میشود. فشار خون بالا باعث افزایش فشار به رگهای خونی ریز موجود در کلیه میشود که مسئول تصفیه خون هستند. این به معنای کاهش عملکرد کلیه است.
- سنگ کلیه: متبلور شدن املاح معدنی و سایر مواد موجود در خون در درون کلیه به تشکیل سنگ کلیه منجر میشود. وجود کیستها و کریستالهایی مانند کریستال کلسیم اگزالات و اوریک اسید در ادرار میتواند نشان دهنده وجود سنگ کلیه باشد.
- گلومرولونفریت: این بیماری به معنای التهاب گلومرولها است. این ساختارهای ریز در کلیه، خون را تصفیه میکنند. این بیماری میتواند در اثر عفونت، داروها، یا ناهنجاریهای مادرزادی ایجاد شود.
- بیماری کلیه پلی کیستیک: در این بیماری ژنتیکی، تعداد زیادی کیست ریز حاوی مایعات در کلیه رشد میکند. این کیستها میتوانند با ایجاد اختلال در عملکرد کلیه باعث نارسایی کلیه شوند. آنها با کیستهای معمولی کلیه تفاوت دارند.
- عفونت ادراری: به عفونتهای باکتریایی گفته میشود که میتواند در هر بخشی از دستگاه ادراری اتفاق بیفتد. عدم درمان عفونت ادراری میتواند به نارسایی کلیهها منجر شود.
- نارسایی حاد کلیه: وضعیتی است که در آن، کلیههای شما به طور ناگهانی توانایی خود برای حذف مواد زائد را از دست میدهند. در چنین شرایطی، سطوح خطرناکی از مواد زائد ممکن است جمع شوند و ترکیب شیمیایی خون میتواند از تعادل خارج شود.
- سرطان کلیه: در این بیماری، سلولهای بافت کلیه بدون کنترل تکثیر میشوند. در این شرایط، سلولهای فرسوده به جای از بین رفتن به حیات خود ادامه میدهند و جای سلولهای سالم کلیه را میگیرند.
اولین علائم بیماری کلیه چیست؟
در اینجا به اولین علائمی که میتوانند نشان دهنده شروع بیماری کلیوی باشد، اشاره میکنیم.
- به شدت احساس خستگی میکنید، بی انرژی هستید یا در تمرکز مشکل دارید.
- به مشکلات خواب (از جمله آپنه خواب) دچار شدهاید.
- پوست خشک و احساس خارش دارید.
- دچار تکرر ادرار شدهاید.
- در ادرار خود خون میبینید.
- ادرارتان کف آلود است.
- اطراف چشمهایتان دائما پف آلود است.
- مچ پا و پاهایتان متورم شده است.
- اشتهایتان کم شده است.
- بدون هیچ دلیل مشخصی، گرفتگی عضلات دارید.

چطور برای چکاپ کلیه آماده شویم؟
مهمترین نکات قبل از انجام آزمایش چکاپ کلیه (خون و ادرار) عبارتند از:
- برای انجام آزمایش خون چکاپ کلیه لازم است به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید.
- قبل از انجام تست ادرار نباید مقدار زیادی آب یا مایعات مصرف کنید.
- قبل از نمونه گیری ادرار، دستهایتان را کاملا بشویید و به هیچ وجه سطح داخلی ظرف جمع آوری ادرار را لمس نکنید.
- نمونه گیری باید از جریان وسط ادرار (اولین ادرار صبحگاهی و در حالت ناشتا) انجام شود.
عوارض عدم چکاپ کلیه چیست؟
چکاپ منظم کلیه، بهترین و سادهترین روش برای اطمینان از عملکرد طبیعی کلیهها و شناسایی زود هنگام انواع بیماریهای کلیوی است. در صورت عدم انجام چکاپ کلیه:
- ممکن است هنگامی از مشکل کلیوی خود آگاه شوید که بیماری وارد مراحل نهایی خود شده است. این به معنای از دست دادن کلیه و نیاز به انجام دیالیز یا پیوند کلیه است.
- درمان بیماریهای کلیوی در صورت تشخیص به موقع، کم هزینهتر و آسانتر خواهد بود و امکان بهبودی کامل شما وجود دارد.
- کلیه، ارگان فوق العاده مهمی محسوب میشود. اختلال طولانی مدت در عملکرد آن میتواند سلامت سایر سیستمهای بدنی را تحت تأثیر قرار دهد.
- در مورد برخی بیماریها مانند سرطان کلیه، امکان انتشار بیماری به سایر بخشهای بدن وجود دارد که می تواند زندگی فرد را در معرض خطر قرار دهد.
- درد و ناراحتی ناشی از بیماریهای کلیه در صورت طولانی و مزمن شدن آنها واقعا طاقت فرساست. به عنوان مثال سنگ کلیه هنگامی که هنوز بسیار کوچک است، معمولا به راحتی و فقط با مصرف داروی خوراکی دفع میشود. اما در صورت عدم درمان و بزرگ شدن این سنگها امکان گیر کردن آنها در مجاری ادراری بالا است که تجربه بسیار آزار دهندهای خواهد بود.
هر چند وقت یکبار باید چکاپ کلیه داد؟
چکاپ کلیه برای افراد سالمی که هیچ گونه علائم هشدار دهندهای ندارند، معمولا به صورت سالانه و همراه با چکاپ کلی توصیه میشود. در صورت داشتن بیماریهای زمینهای تأثیر گذار بر کلیه یا مشاهده علائم نگران کننده، به احتمال زیاد پزشک توصیه میکند که چکاپ کلیه را با فواصل کمتر (دو تا سه بار در سال) انجام دهید.
بهترین زمان چکاپ کلیه چه زمانی است؟
پیشگیری همواره بهتر از درمان است بنابراین بهترین زمان برای چکاپ کامل کلیه، قبل از ظاهر شدن علائم هشدار دهنده بیماری مانند تکرر ادرار، خون در ادرار و … است. توصیه میشود به طور منظم و سالیانه برای چکاپ کلیه اقدام کنید.
چکاپ کلیه چقدر طول میکشد؟
چکاپ کلیه، پروسه کوتاهی دارد. آزمایش خون برای چکاپ کلیه در کمتر از ۵ دقیقه انجام میشود. جمع آوری نمونه ادرار نیز نباید بیشتر از ۵ دقیقه به طول بینجامد.
چه افرادی باید آزمایش کلیه بدهند؟
برخی از بیماریها مانند دیابت یا فشار خون بالا (پرفشاری خون) بر عملکرد کلیهها تأثیر میگذارد. اگر به یکی از این بیماریها مبتلا هستید، پزشک ممکن است از تستهای عملکرد کلیه برای کمک به نظارت بر این شرایط استفاده کند.
همچنین در صورت داشتن علائمی که نشان دهنده مشکلات احتمالی کلیه است، ممکن است به آزمایش عملکرد کلیه نیاز داشته باشید. این علائم میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- وجود خون در ادرار (هماچوری)
- ادرار دردناک (دیسوریا)
- نیاز مکرر به ادرار کردن
- مشکل در شروع ادرار (احتباس ادرار)
چکاپ کلیه چگونه انجام میشود؟
آزمایشات چکاپ کلیه ها معمولا از طریق نمونه گیری ادرار و آزمایش خون انجام میشود.
نمونه گیری ادرار:
آزمایش ادرار شما میتواند شامل آنالیز ادرار و همچنین آزمایش ادرار ۲۴ ساعته باشد.
آزمایش ادرار معمولی به منظور آنالیز و کشت ادرار با ادرار اول صبح (جریان وسط ادرار) انجام میشود. این آزمایش را میتوانید در سرویس بهداشتی آزمایشگاه یا منزل خودتان انجام دهید.
اما آزمایش ادرار ۲۴ ساعته را در خانه انجام میدهید. برای آزمایش ادرار ۲۴ ساعته، متصدی آزمایشگاه ظرفی برای جمع آوری ادرار به شما میدهد.
در روز تست:
- پس از بیدار شدن از خواب طبق معمول در دستشویی ادرار کنید.
- بقیه روز را داخل ظرف ادرار کنید.
- در روز دوم، هنگامی که برای اولین بار از خواب بیدار شدید، در ظرف ادرار کنید.
- آزمایش را با تحویل نمونه خود به آزمایشگاه کامل نمایید.
یکی از اولین علائم بیماری کلیوی زمانی است که پروتئین به ادرار شما نشت میکند (به نام پروتئینوری). برای بررسی وجود پروتئین در ادرار، پزشک آزمایش ادرار را تجویز میکند. دو نوع آزمایش ادرار وجود دارد که میتواند سطح پروتئین ادرار را بررسی کند.
- آزمایش ادرار دیپ استیک: این آزمایش اغلب به عنوان بخشی از یک آزمایش کلی ادرار انجام میشود. اما میتواند به عنوان یک آزمایش سریع برای جستجوی آلبومین (پروتئینی که توسط کبد تولید میشود) در ادرار نیز انجام شود. این تست، اندازه دقیق آلبومین را مشخص نمیکند اما به پزشک اطلاع میدهد که آیا سطح آلبومین شما طبیعی است یا خیر. در نمونه ادراری که شما ارائه میدهید، یک عدد دیپ استیک (یک نوار کاغذی مخصوص) قرار داده میشود و در صورت مقادیر بالاتر از حد معمول تغییر رنگ میدهد.
- نسبت آلبومین به کراتینین ادرار (UACR): این آزمایش، میزان آلبومین را اندازه گیری میکند و آن را با مقدار کراتینین (محصول زائد ناشی از ساییدگی و پارگی طبیعی عضلات بدن) در ادرار مقایسه مینماید. آزمایش UACR به پزشک اجازه میدهد تا بفهمد که در یک دوره ۲۴ ساعته چقدر آلبومین وارد ادرار شما میشود.
آزمایش خون
برای آزمایش خون کلیه، تکنسین از یک سوزن کوچک و لوله آزمایش برای جمع آوری نمونه خون استفاده میکند. شما میتوانید آزمایش خون کلیه را توسط دینالب در منزل خودتان نیز انجام دهید. چند آزمایش خون رایج برای چکاپ کلیه وجود دارد که عبارتند از کراتینین سرم، نرخ فیلتراسیون گلومرولی (GFR)و نیتروژن اوره خون (BUN).
نتیجه و تفسیر آزمایش کلیه چیست؟
پزشک برای تفسیر دقیق نتایج آزمایش کلیه سن، جنسیت و شرایط سلامت عمومی شما را در نظر خواهد گرفت. اما به طور کلی از راهنمای زیر برای تفسیر تستهای کلیه استفاده میشود.
نسبت آلبومین به کراتینین ادرار (UACR) بیش از ۳۰ میلی گرم بر گرم میتواند علامت هشدار دهنده بیماری کلیوی باشد.
مانند سایر آزمایشات کلیه، عدد GFR طبیعی برای شما به سن و جنسیتتان بستگی دارد. به طور کلی GFR کمتر از ۶۰ میتواند نشان دهنده بیماری کلیوی باشد. اگر عدد GFR شما ۶۰ یا بیشتر همراه با یک عدد نرمال برای آزمایش آلبومین ادرار است، یعنی در محدوده طبیعی هستید. اگر عدد GFR کمتر از ۱۵ دارید، ممکن است به این معنی باشد که کلیههای شما از کار افتادهاند. اگر نتایج شما نارسایی کلیه را نشان دهد، احتمالاً به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز خواهید داشت. باید بدانید که اگر سطح GFR شما به طور مداوم در یک دوره ۶ تا ۱۲ ماهه کمتر از ۲۰ باشد، به عنوان یک اقدام احتیاطی ممکن است پزشک، پیوند کلیه را توصیه کند.
معمولاً سطح کراتینین بیش از ۱٫۲ برای زنان و بیش از ۱٫۴ برای مردان ممکن است نشانهای از عملکرد نامطلوب کلیهها باشد.
سطح نرمال نیتروژن اوره به سن و سایر شرایط سلامتی شما بستگی دارد اما معمولاً بین ۷ تا ۲۰ متغیر است. اگر سطوح شما بالاتر از حد طبیعی باشد، ممکن است نشانهای از اختلال در عملکرد کلیه باشد. با پیشرفت بیماری کلیه، سطح BUN بالاتر میرود.
تست ادرار دیپ استیک، عدد دقیقی برای آلبومین ارائه نمیدهد. اگر سطوح بالاتر از حد نرمال باشد، نشانگر مربوطه تغییر رنگ خواهد داد.
برای تفسیر چکاپ کلیه خود توسط پزشک میتوانید در ثبت فرم درخواست، تفسیر آزمایش کلیه را نیز در سایت دینالب انتخاب کنید.
جواب تست کلیه چند روز طول میکشد؟
با توجه به نوع تست انجام شده برای چکاپ کلیه (خون، ادرار یا هر دو)، جواب تست کلیه عموما ۲ تا ۷ روز پس از انجام آزمایش مشخص خواهد شد.

هزینه آزمایش کلیه در سال ۱۴۰۲

هزینه آزمایش کلیه با بیمه
آزمایش کلیه در شهر های مختلف
دزفول
اهواز
اندیمشک
خرم آباد
بروجرد


نحوه ثبت درخواست چکاپ کلیه در منزل
برای استفاده از خدمات دینالب در منزل یا محل کارتان لازم است ابتدا درخواست خود را در سایت دینالب ثبت کنید. بدین منظور کافی است به سایت دینالب مراجعه نمایید، فرم درخواست خدمت در محل را پر کنید و در نهایت آن را ثبت نمایید. همکاران ما در دینالب در تاریخ و ساعت تعیین شده توسط شما به منزل یا محل کارتان خواهند آمد. همچنین در صورت تمایل میتوانید جواب آزمایش خود را به صورت آنلاین یا توسط پیک با ارسال رایگان دریافت کنید. برای راحتی بیشتر شما عزیزان، امکان تفسیر نتایج آزمایشات توسط پزشکان دینالب نیز فراهم شده است. اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
خیر، آزمایش کلیه نیازی به ناشتا بودن ندارد.
بهترین راه برای اطمینان از عملکرد مناسب کلیهها آن است که به طور منظم چکاپ کلیه انجام دهید.
