آزمایش تیروئید در منزل
آزمایشهای خون تیروئید بخش مهمی از تشخیص و درمان اختلالات تیروئید هستند. درواقع چکاپ تیروئید یکسری آزمایش خون است که برای سنجش عملکرد غده تیروئید انجام میشود و شامل آزمایش T4، T3 و آزمایش TSH میشود. شما میتوانید از طریق دینالب درخواست چکاپ تروئید در منزل خود را ثبت کنید و جواب آزمایش تیروئید خود را آنلاین مشاهده کنید.
درخواست آزمایش


آزمایش تیروئید چیست؟
تیروئید بزرگترین غده درون ریز بدن است که در قسمت جلوی گردن دقیقاً زیر برجستگی حنجره قرار دارد. مشکلات جدی تیروئید منجر به اختلال در عملکرد مغز و قلب میشود که این بسیار خطرناک است. بهتر است بدانید این مشکل ممکن است در هر سنی و برای تمام افراد به وجود بیاید اما آزمایش تیروئید چیست؟ و چه چیزی در آن مشخص میشود؟
در آزمایش تیرویید، متخصصان با بررسی آزمایش خون، مشکلات مربوط تیروئید یا هیپوفیز را تشخیص میدهند. آزمایش تیرویید بهطور معمول شامل تست T4، تست TSH، آزمایش کلی T3 و آزمایش آنتی بادی تیروئید میشود. درواقع این آزمایش، میزان تولید هورمونهای غده تیروئید را بررسی و طبیعی بودن، پرکاری یا کمکاری غده تیروئید را تعیین میکند
چرا باید آزمایش تیروئید انجام بدهیم؟
معمولاً پزشک متخصص برای اطمینان از عملکرد غده تیروئید برای بیمار آزمایش تیروئید تجویز میکند. اما دلایل مختلفی برای انجام آزمایش تیروئید وجود دارد که نتایج آن باعث میشود پزشک بهترین روش درمان را برای بیمار درنظر بگیرد.
- آزمایش تیروئید برای تشخیص اختلالات شایع تیروئید (کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید)
- چکاپ تیروئید بهمنظور شناسایی مشکلات تیروئیدی از جمله: بیماری گریوز، هاشیموتو، گرههای تیروئیدی، تورم تیروئید و تیروئیدیت بعد از زایمان
- تست عملکرد تیروئید برای کنترل بیماری در افرادی که مشکلات تیروئیدی دارند.
- آزمایش TSH برای کنترل سطح هورمونهای تیروئید در زنان باردار
- تعیین دوز دارو تیروئید
چکاپ تیروئید در بارداری
یکی از خطرناکترین مشکلات در دوران بارداری اختلالات تیروئید است. اگر کم کاری یا پرکاری تیروئید در دوران بارداری تشخیص داده نشود، مشکلات جبران ناپذیری برای مادر و جنین به وجود خواهد آمد. سقط جنین، کمخونی و افزایش فشار خون مادر و اختلال در رشد مغز و دستگاه عصبی جنین از جمله این مشکلات هستند.
برای پیشگیری از چنین اتفاقات ناگواری، پزشک متخصص زنان در هفتههای مختلف بارداری، چکاپ تیروئید در بارداری را برای مادر تجویز میکند.

چطور برای چکاپ تیروئید آماده شویم؟
برای جلوگیری از نتایج کاذب چکاپ تیروئید در منزل یا مراجعه حضوری در آزمایشگاه بهتر است موارد زیر را به دقت بخوانید.
- برخی پزشکان متخصص معتقدند برای آزمایش تیروئید باید ناشتا باشید و برخی دیگر اصراری روی این موضوع ندارند. بنابراین حتما در این خصوص با پزشک معالج خود مشورت کنید. (مصرف گوشت قرمز و چربی قبل از آزمایش میتوانند روی نتایج تاثیرگذار باشند.)
- ۳ ساعت قبل از آزمایش، چای یا قهوه ننوشید.
- ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش از جویدن آدامس خودداری کنید.
- از یک هفته قبل، محدودیتهای دارویی را رعایت کنید.
- عدم استعمال دخانیات قبل از آزمایش تیروئید
- اطلاع دادن از سابقههای پزشکی و داروهای مصرفی به پرستار قبل از نمونهگیری
- اعلام باردار بودن و دیگر موارد حساس به پرستار
عوارض عدم چکاپ تیروئید چیست؟
در صورتی که فرد دچار کمکاری تیروئید باشد ولی از آن مطلع نشود بیماری تشدید شده و میتواند منجر به مشکلات خیلی جدیتر شود. گواتر، مشکلات قلبی، مشکلات سلامت روان، نوروپاتی محیطی، میکسدم، ناباروری و نقایص مادرزادی از جمله این مشکلات هستند.
از طرفی عدم تشخیص بهموقع پرکاری تیروئید میتواند منجر به بیماری گریوز و فیبریلاسیون دهلیزی شود. نکته قابل تأمل این است که عدم تشخیص بهموقع گریوز خطر مرگ به همراه دارد و فیبریلاسیون دهلیزی، منجر به نارسایی احتقانی قلب میشود.
هر چند وقت یکبار باید چکاپ تیروئید داد؟
جنسیت در تعین دوره چکاپ تیروئید تفاوتی ایجاد نمیکند. اگر سابقه ارثی تیروئید و بیماریهای زمینهای مانند دیابت نوع ۱ ندارید نیازی به انجام دورهای آزمایش تیروئید ندارید. اما اگر بالای ۳۵ سال سن دارید، برای اطمینان از سلامتی خود بهتر است هر ۵ سال یکبار چکاپ تیروئید انجام دهید.
برای افرادی که از کم کاری تیروئید رنج میبرند لازم است سالی یکبار آزمایش تیروئید بدهند. زیرا پزشک متخصص باید سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) را بررسی کرده تا مطمئن شود در محدوده پارامترهای طبیعی است.
برای افرادی که تیروئید پرکار دارند پزشکان توصیه میکنند تا تعیین دوز مناسب دارو، هر ماه سطح TSH و FT4 بررسی شود. به تدریج با کنترل و تثبیت مسیر درمانی این زمان افزایش پیدا میکند. اما بازه زمانی و تعداد دفعات تکرار چکاپ تیروئید باتوجه به هر بیمار و نظر پزشک معالج متفاوت است.
معمولاً متخصصان زنان و زایمان به خانمهای باردار با توجه به سن و هفته بارداری، انجام چکاپ تیروئید را برای بیمار خود تجویز میکنند.
آزمایش تیروئید چقدر طول میکشد؟
فرایند نمونهگیری بسیار سریع انجام شده و حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان لازم دارد. البته دلایلی چون کمآبی بدن یا کم تجربه بودن پرستار نمونهگیری میتواند این زمان را اندکی افزایش دهد. لازم به ذکر است تمامی خدمات نمونه گیری دینالب توسط پرستاران حرفهای و مجرب انجام میگردد.
چه افرادی باید چکاپ تیروئید بدهند؟
برخی افراد تصور میکنند چکاپ تیروئید فقط برای خانمهای باردار، افراد با بیماری زمینهای و ارثی یا افرادی که سابقه اختلالات خود ایمنی مانند دیابت نوع ۱ دارند، نیاز است. اما در واقع تمام افراد بالای ۳۵ سال بهتر است چکاپ تیروئید دهند؛ چراکه ممکن است فرد دچار تیروئید بدون مشکل و عوارض بیرونی بوده یا آن را به عوامل دیگر مانند افزایش سن یا تغییرات هرمونی نسبت دهد. این موضوع باعث میشود بیماری رشد چشمگیری کرده و بدون درمان باقی بماند. در نتیجه با آگاهی بر علائم کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید میتوانید سریعتر برای کنترل این بیماریها اقدام کنید.
علائم کمکاری تیروئید
تیروید کم کار علائم زیر را به همراه دارد:
- افزایش وزن غیرقابل توجیه و ناگهانی
- خستگی زیاد
- حساسیت به سرما
- ضعف عضلانی
- یبوست
- خشکی پوست
- افرایش سطح کلسترول خون
- پفکردن صورت
- گرفتگی صدا
- تورم، درد یا سفتی مفاصل
- نازکشدن مو
- قاعدگی نامنظم
- کاهش ضربان قلب
- افسردگی
علائم پرکاری تیروئید
تیروید پرکار علائم زیر را به همراه دارد:
- کاهش وزن بدون علت (بدون رژیم و ورزش)
- تعرق زیاد
- اضطراب
- حرکات مکرر روده
- ضربان قلب نامنظم
- نوسانات خلق و خو
- لرزش دستها
- مشکل در خوابیدن
- ریزش مو یا شکنندگی مو
- تورم چشم و مشکلات بینایی
آزمایش تیروئید چگونه انجام میشود؟
برخی از داروها و بارداری ممکن است بر نتایج آزمایش تیروئید تاثیر بگذارند. بنابراین بهتر است قبل از ثبت نوبت چکاپ تیروئید از طریق دینالب با پزشک خود مشورت کنید.
در روز تعیین شده برای انجام این آزمایش بهتر است آرامش داشته باشید. مسیر انجام آزمایش به این صورت است که ابتدا از شما خواسته میشود به آرامی روی مبل راحتی بنشینید یا دراز بکشید. در ادامه باید آستین خود را بالا بزنید تا برای نمونهگیری راحتتر باشید. در مرحله بعد پرستار یک باند لاستیکی دور بازوی شما میبندد تا رگهای شما از خون متورم شوند. در نهایت پرستار سوزن را در رگ فرو میبرد. در این لحظه ممکن است احساس خارش یا سوزش داشته باشید. اما این حالت اصلا نگران کننده نیست چراکه فقط چند ثانیه ادامه دارد.
بعد از اتمام نمونهگیری، پرستار از شما درخواست میکند چند دقیقه روی جای سوزن را فشار دهید تا خونریزی ادامه پیدا نکند. بلافاصله بعد از اتمام کار شما میتوانید به زندگی روزمره خود ادامه دهید.
نتیجه چکاپ تیروئید چیست؟
اگر شرح حال بیمار برای پزشک، او را به اختلالات عملکرد تیروئید مشکوک کند، معاینه و آزمایش خون، بهترین روش برای اطمینان از عملکرد غده تیروئید است. اما در این آزمایش چه تستهایی انجام میشوند؟
بهترین راه برای آزمایش اولیه عملکرد تیروئید، اندازهگیری سطح TSH در نمونه خون است. تغییرات در TSH میتواند به عنوان یک “سیستم هشدار اولیه” عمل کند. این تغییرات در اغلب موارد قبل از اینکه سطح واقعی هورمونهای تیروئید در بدن خیلی بالا یا خیلی کم شود، رخ میدهد.
سطح TSH بالا نشان میدهد که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکند. (کم کاری تیروئید اولیه) در شرایط مخالف، که در آن سطح TSH پایین است، معمولاً نشان میدهد که غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند. (پرکاری تیروئید)
گاهی اوقات، TSH پایین ممکن است ناشی از یک ناهنجاری در غده هیپوفیز باشد که از تولید TSH کافی برای تحریک تیروئید جلوگیری میکند. (کم کاری تیروئید ثانویه) در اکثر افراد سالم، مقدار طبیعی TSH به این معنی است که تیروئید به درستی کار میکند.
T4 شکل اصلی هورمون تیروئید است و با انجام این آزمایش، سطح هورمون تیروکسین در بدن را ارزیابی میکند.
آزمایش T3 به بررسی هورمون تری یدو تیرونین در بدن میپردازد. معمولاً اگر آزمایشهای TSH و T4 پرکاری تیروئید را نشان دهند پزشک متخصص آزمایش T3 را تجویز میکند.
هورمون T3 درصورتی که عملکرد T3 uptake صحیح باشد به گیرندههای اصلی خود متصل میشوند. بنابراین عملکرد غیرنرمال T3 uptake فرد را به اختلالات تیروییدی مبتلا میکند.
معمولاً اندازهگیری T3 آزاد به تنهایی خیلی قابل اعتماد نیست.
آزمایشهایی که T4 آزاد را اندازهگیری میکنند با دقت بیشتری، عملکرد غده تیروئید را هنگام بررسی با TSH نشان میدهند.
یکی دیگر از آزمایشهای تشخیص اختلالات تیروئید تست T3 resin uptake است که میزان هورمون لوبین متصل به تیروکسین (TBG) را اندازهگیری میکند. اگر سطح T3 فردی افزایش یابد، TBG باید کم باشد. زمانی که TBG از حد نرمال بیشتر شود معمولاً نشان دهنده وجود مشکل در کلیهها یا عدم جذب کافی پروتئین است.
تیروگلوبولین در بدن همه تولید میشود اما در افراد سالم سطح آن بسیار پایین است. در نتیجه با آزمایش تیروگلوبولین و تشخیص محدوده میتوان بیماریهای خوشخیم تیروئید و سرطان تیروئید را تشخیص داد.
آزمایشات آنتی بادی تیروئید فقط زمانی تجویز میشوند که پزشک معالج شما به بیماری خود ایمنی تیروئید مشکوک شود.
آزمایش BUN سطح نیتروژن اوره خون را مشخص میکند و زمانی که نسبت BUN به Cr در خون فرد بسیار بالا باشد میتواند نشان دهندهی پرکاری تیروئید باشد.
آزمایش Creatinine میزان کراتین خون را بررسی میکند. در کنار هورمونهای تیروئیدی نسبت Creatinine/ BUN نیز بسیار مهم است.
دیگر آزمایشهای بیماری تیروئید شامل موارد زیر است:
- CA کلسیم
- P فسفر
- T3-up برداشت تری یدوتیرونین
اطلاعاتی که در جدول پایین میبینید به منظور آگاهی بیشتر است. برای تفسیر جواب آزمایش تیروئید خود میتوانید از طریق دینالب اقدام نمایید. برای این منظور در فرم درخواست گزینه تفسیر آزمایش را نیز انتخاب نمایید.
توضیحات | T3 | T4 | TSH |
---|---|---|---|
کمکاری تیروئید خفیف | طبیعی | بالا | طبیعی |
کمکاری تیروئید | طبیعی / پایین | بالا | پایین |
پرکاری تیروئید خفیف | طبیعی | پایین | طبیعی |
پرکاری تیروئید | طبیعی / بالا | پایین | طبیعی / بالا |
کمکاری تیروئید ثانویه | طبیعی / پایین | پایین | طبیعی / پایین |
پرکاری تیروئید | طبیعی | طبیعی | بالا |
جواب تست تیروئید چند روز طول میکشد؟
جواب آزمایش تیروئید بعد از نمونهگیری خون و ارسال آن به آزمایشگاه تشخیصی چیزی حدود ۴ تا ۷ روز کاری طول میکشد.


هزینه آزمایش کبد با بیمه
آزمایش تیروئید در شهر های مختلف
دزفول
اهواز
اندیمشک
خرم آباد
بروجرد


نحوه ثبت درخواست چکاپ تیروئید در منزل
برای انجام این آزمایش مهم و ضروری نیازی نیست به آزمایشگاه مراجعه کنید و زمان زیادی صرف انجام آن کنید. چکاپ تیروئید در محل یکی از بهترین خدمات دینالب است که برای راحتی شهروندان در امور آزمایشگاهی ارائه میشود. آزمایش تیروئید در محل دارای مزایای گوناگونی از جمله صرفه جویی در وقت، عدم حضور به مکانهای شلوغ آزمایشگاهی، آرامش بیشتر و… است.
برای ثبت درخواست آزمایش تیروئید در منزل از طریق دینالب میتوانید فرم مخصوص را به راحتی تکمیل کرده و برای روز، ساعت و مکان دلخواه خود یک نوبت رزرو کنید. همچنین میتوانید با ما تماس بگیرید تا همکاران ما برای ثبت نوبت آزمایش تیروئید در منزل شما را راهنمایی نمایند.
سوالات متداول
برای این موضوع بهتر است حتماً با پزشک خود مشورت کنید. چراکه برخی از پزشکان توصیه میکنند فقط در اول صبح و ناشتا این آزمایش باید انجام شود. برخی پزشکان نیز معتقدند در هر ساعتی از شبانه روز میتوانید آزمایش تیروئید را انجام دهید. یکی از علتهای آن هم این است که مصرف گوشت قرمز و چربی میتواند نتایج کاذب به همراه داشته باشد.
برای تفسیر آزمایش تیروئید میتوانید نتیجه را نزد پزشک متخصص خود ببرید تا از روند بیماری یا وضعیت سلامت خود مطمئن شوید. اگر امکان مراجعه حضوری ندارید دینالب در کنار شماست. تفسیر آزمایش تیروئید توسط متخصصان دینالب به صورت محرمانه و به صورت ویس (صدا) برای شما ارسال میگردد.
اگر نتایج چکاپ تیروئید طبیعی (نرمال) نبود، آرامش خود را حفظ کنید. در این حالت لازم است نتیجه آزمایش را نزد پزشک متخصص ببرید. اکثر بیماریهای تیروئید با دارو برطرف میشوند.
خیر، قاعدگی هیچ تاثیری روی ایجاد نتایج کاذب در نتایج آزمایش تیروئید ندارد.
