اسپاسم پشت چیست؟

اسپاسم پشت

اسپاسم پشت شایع ترین نوع کمردرد است که با گرفتگی ناگهانی عضلات کمر همراه است. این گرفتگی می تواند بسیار دردناک و آزاردهنده باشد و حتی به دیگر قسمت های بدن مثل پاها یا باسن نیز گسترش پیدا کند. بسته به فشاری که روی عضلات هست گرفتگی ها اغلب از چند روز تا چند هفته ممکن است ادامه پیدا کنند. این گرفتگی ها در بسیاری از موارد با کمک درمان های خانگی مثل استفاده از کمپرس های یخ و یا گرم، ماساژ، انجام حرکات کششی و تمرینات ورزشی، و مصرف شل کننده های عضلانی قابل برطرف شدن است. اما گاهی ممکن است اسپاسم پشت نشان دهنده یک اختلال جدی مثل سنگ کیسه صفرا و روماتیسم ستون فقرات باشد. از این رو بهتر است قبل از انجام درمان های خانگی برای بررسی دقیق تر به یک پزشک مراجعه کنید.

اسپاسم پشت چگونه شروع می شود؟

این گرفتگی می تواند هم به طور کاملا ناگهانی شروع شود، یا ممکن است ابتدا به صورت یک انقباض خفیف شروع شده و بعد به دردهای شدید تبدیل شود.

چه کسانی بیشتر به این درد مبتلا می شوند؟

ورزشکاران، به ویژه افرادی که ورزش های سنگین انجام می دهند و همینطور افرادی که درگیر انواع کمردرد هستند، بیشتر دچار اسپاسم پشت می شوند.

چه کسانی بیشتر به اسپاسم مبتلا می شوند؟

علت اسپاسم پشت یا کمر

دلایل مختلفی برای این مشکل وجود دارد، از جمله:

– عدم تحرک کافی و داشتن وضعیت بدنی نامناسب موقع ایستادن و نشستن

– استفاده بیش از حد از عضلات پشت و کمر (مانند ورزشکاران و افرادی که به واسطه شغل شان کارهای سنگین انجام می دهند)

– رژیم غذایی ناسالم که فاقد پتاسیم، کلسیم و مایعات کافی باشد

– اختلالات روانی و عاطفی مانند اضطراب و استرس

– سابقه تروما مانند آسیب های کمر به دلیل سقوط یا تصادفات رانندگی

گاهی ممکن است اسپاسم پشت به دلیل یک بیماری جدی باشد، مثل:

– آبسه اپیدورال (بیماری عفونی ستون فقرات)

سنگ کیسه صفرا

– سندرم استیف- پرسن یا SPS (یک اختلال عصبی نادر)

– اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات)

– سنگ کلیه

– عفونت کلیه

– تومور

*علاوه بر این گاهی برخی از دردهای پشت و کمر اشتباها اسپاسم تلقی می شوند، در حالی که این دردها ناشی از برخی اختلالات و بیماری ها مثل آرتریت ستون فقرات، فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی، انحنای ستون فقرات و اسپوندیلولیز (شکستگی استرسی مهره در ستون فقرات) هستند.

علائم اسپاسم پشت

این گرفتگی گاهی به شکل یک درد و انقباض خفیف بروز می کند، و گاهی می تواند بسیار تیز و دردناک باشد. در برخی مواقع اسپاسم ممکن است با علائم دیگری نیز همراه باشد که نیاز به بررسی فوری توسط پزشک متخصص دارد، مثل:

– از دست دادن کنترل مثانه یا روده

– ضعف عضلانی در بازوها یا پاها

– ضعف یا بی حسی در یک طرف بدن یا برخی اندام ها

– از دست دادن تعادل و هماهنگی

علائم اسپاسم پشت

روش های تشخیص و درمان

پزشکان بعد از اخذ شرح حال شما، و با بررسی سوابق پزشکی و علائمی که تجربه می کنید اسپاسم را تشخیص می دهند. برای درمان اسپاسم پشت نیز معمولا پزشکان راهکارهای زیر را توصیه می کنند:

– یخ درمانی/ گرما درمانی: می توانید کیسه یخ یا پد حرارتی را روی محل گرفتگی به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قرار دهید. این کار را می توانید تا چند بار در روز انجام دهید.

– داروهای مسکن بدون نسخه: مانند استامینوفن، ناپروکسن یا ایبوپروفن که به کاهش درد شما بسیار کمک می کند.

– شل کننده های عضلانی: مانند سیکلوبنزاپرین، متاکسالون یا متوکاربامول که باید حتما طبق دوزی که پزشک معالج توصیه کرده استفاده کنید.

– فیزیوتراپی: در برخی موارد فیزیوتراپی نیز در کنار سایر اقدامات درمانی می تواند به آرام سازی و کشش عضلات پشت شما کمک کند.

تشخیص و درمان اسپاسم پشت

پیشگیری از اسپاسم پشت

این نوع گرفتگی ها به طور قطعی قابل پیشگیری نیستند. اما انجام برخی اقدامات ساده می تواند به کاهش اسپاسم کمک کند، از جمله:

– ورزش کردن به صورت منظم

– صحیح نشستن به ویژه در تایم های طولانی

– مدیریت استرس

– انجام حرکات کششی بعد از نشستن های طولانی

سخن آخر

اسپاسم های پشت بسیار شایع هستند و به دلایل مختلفی ایجاد می شوند. نکته ای که اهمیت دارد این است که حتی با وجود درد و انقباض فعال باشید، ورزش کنید و حرکات کششی را فراموش نکنید. طبق توصیه پزشک می توانید در کنار ورزش، از داروهای مسکن بدون نسخه و شل کننده های عضلانی نیز استفاده کنید. اسپاسم هایی که علت جدی ندارند معمولا بین چند روز تا چند هفته طول می کشند. دقت داشته باشید که اگر در کنار درد و انقباض علائم دیگری مثل بی حسی یا گزگز شدن یک طرف بدن، بی اختیاری ادرار و مدفوع، عدم تعادل، و… را تجربه کردید حتما و فورا نزد یک متخصص مراجعه کنید. اینها می توانند نشان دهنده یک وضعیت جدی پزشکی باشند، پس آنها را جدی بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *