دوربینی چشم
دوربینی چشم یا هایپروپیا (Hyperopia) یکی از عیوب انکساری چشم است، که دیدن اجسام از فاصله نزدیک را دچار مشکل می کند. این اختلال علاوه بر تاری دید می تواند باعث سردرد و فشار چشم نیز بشود. افراد مبتلا به دوربینی معمولا اجسام دورتر را واضح تر می بینند و تنها موقع دیدن اجسام نزدیک دچار تاری دید می شوند. البته افرادی که دوربینی شدید دارند، ممکن است در دیدن تمامی فاصله ها مشکل داشته باشند. علت اصلی این اختلال، کاهش خمیدگی قرنیه یا کوتاه شدن کره چشم (از جلو به عقب) است. از این رو شکست نور وارد شده به چشم به درستی انجام نمی شود و فرد وضوح بینایی خود را از دست می دهد.
البته این اختلال بینایی قابل درمان است، و چشم پزشکان با تجویز عینک، لنزهای تماسی و جراحی آن را برطرف می کنند.
این اختلال بینایی چقدر شایع است؟
طبق تحلیل ها، دوربینی چشم ممکن است حدود %۴.۶ از کودکان و %۳۰.۹ از بزرگسالان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار دهد.
علائم دوربینی چشم چیست؟
رایج ترین علائم این اختلال عبارتند از:
– تاری دید موقع دیدن اجسام نزدیک
– تاری دید و خستگی چشم در شب
– مشکل در خواندن
– چشمک زدن هنگام مطالعه
– دوبینی هنگام مطالعه
– درد مبهم چشم
– فشار چشم
*کودکان مبتلا به دوربینی اغلب چشمان خود را می مالند و همچنین علاقه ای به مطالعه نشان نمی دهند.
علت این اختلال
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، دوربینی چشم می تواند به علت های زیر اتفاق بیفتد:
– داشتن کره چشم نسبتا کوتاه، که به آن کاهش طول محوری نیز می گویند
– قرنیه صاف تر از حد معمول
هر دو مورد می توانند شکست نور توسط چشم را دچار مشکل کنند.
آیا دوربینی ژنتیکی است؟
محققان بر این باورند که ژنتیک ممکن است با این اختلال بینایی ارتباط داشته باشد. به این معنی که برخی ژن ها می توانند روی رشد چشم جنین از جمله طول محوری آن تأثیر بگذارند. همچنین افراد با شرایط زیر ممکن است دوربینی را به عنوان بخشی از یک اختلال ژنتیکی تجربه کنند:
– مبتلا به بیماری آکروماتوپسی (یک اختلال بینایی ارثی)
– سندرم داون
– سندروم ایکس شکننده (یک بیماری ژنتیکی و ارثی که باعث ناتوانی های ذهنی و رشدی می شود)
عوارض دوربینی چشم
این اختلال بینایی می تواند در کنار تاری دید، عارضه های دیگری را نیز به همراه داشته باشد، مثل سردرد. همچنین کودکان مبتلا به درجات بالای دوربینی ممکن است به تنبلی چشم (آمبلیوپی) یا انحراف چشم (استرابیسم) نیز مبتلا شوند. از این رو بسیار مهم است که معاینه چشم کودکان را جدی بگیرید و در صورت ابتلا به هر گونه اختلالات بینایی آن را به موقع تشخیص دهید.
تشخیص اختلالات بینایی
عیوب انکساری چشم از جمله دوربینی از طریق معاینه های چشم پزشکی قابل تشخیص است. متخصص ممکن است از روش ها و تست های زیر برای تشخیص اختلال شما کمک بگیرد:
– قطره های چشمی (این قطره ها مردمک چشم شما را گشاد می کنند تا نور بیشتری به چشم وارد شود. این اتفاق به پزشک کمک می کند تا قسمت هایی مانند شبکیه چشم را نیز مورد بررسی قرار دهد.)
– تست میدان دیداری
– تست حدت بینایی
– تونومتری (برای اندازه گیری فشار داخل چشم)
– تست انکسار (جهت اندازه گیری دقیق نمره عینک یا لنزهای تماسی)
– رتینوسکوپی (برای بررسی نحوه انعکاس نور از شبکیه است. پزشکان از این روش بیشتر برای تعیین نمره عینک کودکان استفاده می کنند، اما برای اندازه گیری عیوب انکساری چشم نیز استفاده می شود.)
درمان دوربینی چشم
این اختلال بینایی قابل درمان است، و پزشکان اغلب برای اصلاح آن راه های درمانی زیر را به شما توصیه می کنند:
– عینک
ساده ترین راه برای اصلاح دوربینی چشم است که با تغییر نحوه تمرکز نور بر روی شبکیه چشم، می تواند تاری دید شما را برطرف کند.
– لنزهای تماسی
لنزها نیز عملکردی مشابه با عینک دارند. اما استفاده از آنها برای همه راحت نیست و حتی ممکن است مشکلاتی مثل خشکی چشم و عفونت را به همراه داشته باشد.
– عمل جراحی
جراحی یکی دیگر از راه های درمان دوربینی چشم است که بسته به درجه دوربینی روش های متفاوتی دارد. برای مثال افرادی که درجه پایین تری از دوربینی دارند می توانند سراغ عمل لیزیک چشم بروند. اما افرادی درجه دوربینی چشم آنها بالاتر است باید جراحی کاشت لنز انجام دهند. در طی این جراحی متخصص لنز طبیعی چشم را با یک لنز مصنوعی (IOL) جایگزین می کند.
پیشگیری از این اختلال بینایی
در حال حاضر هیچ روش اثبات شده ای برای پیشگیری از عیوب انکساری چشم از جمله دوربینی چشم وجود ندارد. اما می توان با اصلاح عادت ها و سبک زندگی، به حفظ سلامت چشم کمک کرد، از جمله:
– رژیم غذایی اصولی (که مواد مغذی مانند ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E را در بر می گیرد. تمامی این ویتامین ها به سلامت بینایی شما کمک می کنند.)
– انجام معاینات چشمی به طور منظم
– استفاده از عینک آفتابی حتی در روزهای ابری
– استراحت دادن به چشم ها مخصوصا هنگام مطالعه، نگاه کردن به صفحه نمایش های گوشی و کامپیوتر
بدون دیدگاه