نشانه های بیماری دیابت در زنان

تعریف کلی دیابت

بیماری دیابت یا به اصطلاح عمومی قند خون، از جمله بیماری های شایع متابولیک است که می تواند افراد را با هر سبک زندگی و با هر سن، نژاد و جنسیت تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری زمانی رخ می دهد که بدن شما قادر به تولید انسولین کافی نباشد و یا نتواند به درستی از آن استفاده کند، در نتیجه سطح گلوکز یا قند خون شما افزایش پیدا می کند.

انواع بیماری قند

از شایع ترین نوع های این بیماری باید به دیابت نوع ۱، نوع ۲، دیابت بارداری و پیش دیابت اشاره کرد. البته این بیماری انواع دیگری نیز دارد که کمتر شایع هستند مثل تک ژنی، دیابت ناشی از اختلال ژنتیکی عملکرد انسولین، دیابت بر اثر مصرف برخی از داروها، و غیره.

قند خون چگونه زنان را تحت تأثیر قرار می دهد؟

زنان نیز می توانند در دوره های مختلف سنی، با این بیماری روبرو شوند. ژنتیک، چاقی و یا نداشتن یک روتین زندگی سالم می تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد. همچنین این که عوارض این بیماری در زنان می تواند نسبت به مردان بسیار شدیدتر باشد.

تشخیص بیماری دیابت در زنان

عوارض بیماری دیابت در زنان

از جمله عارضه هایی که این بیماری برای زنان به همراه دارد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– اختلال خوردن: براساس برخی از تحقیقات انجام شده، اختلالات خوردن در زنان مبتلا به این بیماری بیشتر از زنانی است که به این بیماری مبتلا نیستند.

– بیماری قلبی: بسیاری از زنان مبتلا به دیابت نوع ۲، در زمان تشخیص بیماری خود به بیماری قلبی نیز مبتلا هستند.

– بیماری های پوستی: که شامل عفونت های باکتریایی و قارچی می شود.

– آسیب های عصبی: که می تواند باعث درد، اختلال در گردش خون یا بی حسی برخی از اندام ها شود.

– مشکلات چشمی: این آسیب می تواند منجر به از دست دادن بینایی یا حتی کوری شود.

– آسیب پا: که در صورت عدم درمان به موقع می تواند منجر به قطع عضو شود.

– افسردگی: زنان مبتلا به بیماری قند نسبت به مردان و یا حتی افرادی که درگیر این بیماری نیستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی هستند.

علائم شایع بیماری

زنان و مردان مبتلا به این بیماری در خیلی از موارد علائم مشترکی را تجربه می کنند، اما یک سری از نشانه ها منحصر به خانم ها است مثل:

عفونت های قارچی ناحیه تناسلی

جالب است که بدانید سطوح بالای قند خون می تواند باعث رشد قارچ شود. از این رو زنان مبتلا به بیماری قند خون، بیشتر با عفونت قارچی واژن که به نام برفک نیز شناخته می شوند، مواجه هستند. به دنبال عفونت ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:

– خارش واژن

– ترشحات واژن

– رابطه جنسی دردناک

عفونت های دستگاه ادراری

عفونت ادراری یا UTIs زمانی ایجاد می شود که باکتری ها وارد دستگاه ادراری شوند. این مشکل در خانم هایی که مبتلا به قند خون هستند بسیار شایع است، چرا که بالا رفتن قند خون، سلامت سیستم ایمنی شما را تحت تأثیر قرار می دهد. از نشانه های عفونت ادراری می توان به موارد زیر اشاره داشت:

– ادرار دردناک

– احساس سوزش در هنگام ادرار

– ادرار خونی یا کدر

لازم به ذکر است که عدم درمان عفونت مجاری ادراری، خطر عفونت کلیه را به همراه دارد.

خشکی واژن

یکی از عوارض ناشی از سطح بالای قند خون، نوروپاتی دیابتی است که به رشته های عصبی شما آسیب می رساند. این مشکل، عصب های قسمت های مختلف بدن شما از جمله دست ها و پاها را تحت تأثیر قرار می دهد و حتی ممکن است روی ناحیه واژن تأثیر بگذارد و منجر به علائمی مانند خشکی واژن شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

PCOS یا سندرم تخمدان پلی کیستیک زمانی رخ می دهد که تخمدان ها مقدار زیادی آندروژن (هورمون های مردانه) تولید کنند. خانم های مبتلا به این سندرم ممکن است قاعدگی های نامنظم، افزایش وزن، آکنه، افسردگی و حتی ناباروری را تجربه کنند. یکی دیگر از علائم PCOS، مقاومت به انسولین است. از این رو، این سندرم می تواند ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.

علاوه بر علائم اشاره شده که به طور خاص در زنان مشاهده می شود، نشانه های دیگری نیز وجود دارد که می تواند هر فرد مبتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار دهد مثل:

– افزایش تشنگی و گرسنگی

– تکرر ادرار

– کاهش یا افزایش وزن غیر طبیعی

– خستگی

– حالت تهوع

– تاری دید

– زخم هایی که به آرامی و یا دیر بهبود پیدا می کنند

– عفونت های پوستی

– تیرگی و ضخیم تر شدن پوست در نواحی زیر بغل، کشاله ران و پشت گردن (آکانتوزیس نیگریکانس)

– نفسی که بوی شیرین، میوه ای یا استون مانند دارد

– کاهش احساس در دست یا پا

شناخت و درک این علائم می تواند به شما در تشخیص به موقع این بیماری و درمان زود هنگام آن خیلی کمک کند.

مواردی که ریسک ابتلا به بیماری قند در زنان را افزایش می دهند

به غیر از دیابت نوع ۱ که بیشتر افراد در سنین کودکی به آن دچار می شوند و عامل ژنتیک در آن اثرگذار است، بروز دیابت نوع ۲ در خانم هایی با ویژگی های زیر بسیار بیشتر مشاهده می شود:

– سن بالای ۴۵ سال

– داشتن اضافه وزن

– داشتن سابقه خانوادگی به این بیماری

– ملیت ها و نژادهای آفریقایی- آمریکایی، اسپانیایی، بومیان آمریکایی، آسیایی- آمریکایی، …

–  به دنیا آوردن نوزادی با حداقل وزن ۴.۰۸ کیلوگرم (۹ پوند)

– سابقه دیابت بارداری

– فشار خون بالا

– کلسترول بالا

– نداشت فعالیت بدنی یا فعالیت کم

–  سندرم تخمدان پلی کیستیک

– سابقه بیماری قلبی یا سکته

تشخیص بیماری

بالا رفتن سطح قند خون را می توان از طریق آزمایش خون تشخیص داد. افرادی که با علائم مشکوکی نظیر آنچه پیشتر نام برده شد مواجه هستند بهتر است زیر نظر یک متخصص مجرب قند خون خود را به صورت دوره ای بررسی کنند.

از جمله آزمایش هایی که برای اندازه گیری قند خون به کار می رود می توان به: تست قند خون ناشتا، تست قند خون دو ساعته، تست تحمل گلوکز، تست قند خون با بررسی هموگلوبین، تست گلوکز ادرار و تست قند خون به صورت تصادفی اشاره کرد.

راهکارهای مقابله با دیابت در زنان

بعد از تشخیص دیابت و نوع آن می توانید زیر نظر یک پزشک مجرب و با کمک دارو، انسولین، داشتن رژیم غذایی اصولی، ورزش کردن و به دنبال آن کاهش وزن، بیماری تان را به خوبی کنترل کنید. البته برخی از زنان، ممکن است با موانعی برای کنترل بیماری قند خون خود مواجه باشند، برای مثال مصرف برخی از قرص های ضد بارداری می تواند روی سطح قند خون شما اثر گذار باشد، که در چنین شرایطی بهتر است حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.

امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی، خیلی از زنان در معرض ابتلا به بیماری قند خون هستند. همچنین بسیاری زنان در طول دوره بارداری خود ممکن است به این بیماری مبتلا شوند و در صورت عدم کنترل بعدها آنها را با مشکلات جدی تری مواجه می کند. از این رو شناخت بهتر نشانه های این بیماری و همینطور انجام چکاب های دوره ای می تواند بسیار کمک کننده باشد.

مقابله با بیماری دیابت در زنان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *